Ella Micalsen

Ella Micalsen – fiskeguide, coach och ’duracell-kanin’

Jag träffade Ella första gången i september 2020, och då under en fotosession för Linder i Eriksberg. Redan där, vid första kontakt, stod det klart – här snackar vi energi. Energi som det visar sig att hon omsatt i ett omväxlande och spännande liv. Många intressen – och en del utmaningar.

När vi nu, snart ett år senare tar några (många) ord står Ella mitt uppe i att starta företag. Även om hon just denna dag ägnat åt att plocka kantareller.
– Jag har arbetat som guide så många år under svampsäsongen, därför var det länge sedan jag fick möjlighet att skörda skogens guld.
Men, låt oss ta det – så gott det går – från början. 

Sportfiskare Ella Micalsen i brun jacka och solglasögon gör ett spökast.

– Jag har kört båt sedan jag var 4 år!
Och jo, mycket båt har det blivit. Sedan länge är Ella utbildat sjöbefäl för båtar upp till 20 ton*. Just befälskapet var en förutsättning för de år hon ägnat som fiskeguide. En syssla vi ofta återkommer till i vårt samtal.
Ella tävlade dessutom – i båtracing. SM i Thundercat, SM segrare i hennes klass, Roslagsloppet.
Det blir mer och mer tydligt under tiden vi pratas vid att Ella brinner för välmående, att alla människor kan få ett bra liv. Ibland behövs det stöd. Ella utbildade sig bland annat till coach – ’Helhetsutveckling’ och har mött många människor i den rollen. En roll som hon kombinerar med sin stora passion – fiske.

Just mötet med människor var från början tänkt att ta en närliggande, men lite annorlunda bana. Som nyligen färdigutbildad inom TCM, traditionell kinesisk medicin och akupressur, tog hennes liv en ny vändning. En dag vid ett trafikljus blev Ella påkörd. Månader i konvalescens, en kraftig ’whiplash-skada – och sedan insikten att arbetsmomenten inom akupressur var för ansträngande för henne. Det blev till att tänka nytt. Att forma nytt.

– Det fick bli ’fiskeguide!
Kurser och utbildningar, fiskeguide på Tornedalens Folkhögskola, samt ungdomsledare-utbildning hos Sportfiskarna. Sedan fram med ’ritblocket’. Tanken klarnade och Ella började kolla upp vad som fanns för möjligheter för rörelsehindrade att uppleva tjusningen med fiske och natur.
– Inte så mycket. Ja inget alls!
’Ritblocket’ fylldes på med bland annat en fiktiv sjö med ramper anpassat för rullstolar. På den vägen blev det, och Ella kombinerar sitt båt- och fiskeintresse med coachning. Och jo, det blir även fiskeguidning på annat vis, att inspirera fler kvinnor att ge sig ut på vatten som ibland kan vara utmanande. Fiskeguide och Camp manager i Nord Norge, Lofoten på ön Røstär, är ytterligare bockar på listan i hennes CV. 


Ella Micalsen lyfter upp en gädda i båten.

Fiske som nöje?

Under de två dagar vi tillbringade i Eriksberg blev det mer än uppenbart hur stort Ellas intresse för fiske är. De ljusa timmarna var inte så lite för ljusa för att gäddorna skulle vara på hugget. När vi la ner kamerorna andra dagen och solen sjönk till horisonten, ja då fortsatte Ella och en annan bekant sportfiskare som var med, Evelina, att fiska. Från två dagars en-fångst kom dessa profiler upp i ett 20-tal (av)krokningar.

Jag ställer frågan om just ’nöje’.
”Blir det så att du även tar upp fisk som senare kommer till matbordet”? Ella svar är jakande. Okey, undertecknad känner sig lite mer bekant med den typen av fiske. Vilket leder vårt samtal till olika typer av sportfiske.
– Jag har fått en nytändning. ’Pillemete’!
Ella nämner för mig obekanta fiskarter på Västkusten, berg-, brun- och blågylta. Lite senare ytterligare, nu mer bekanta, arter inom plattfiskar. För dörren står även en tävling, Fisherman Cup i Öresund med just mete av plattfisk.
– Jag får stå på tå hela tävlingen, relingen är för hög för mig. 

Följ Ella Micalsen på Instagram

Halvkroppsbild i profil på sportfiskande kvinna som är ute på sjön. Hon har vinröd jacka och i bakgrunden är det skog..

Företag inom…

’Ritblocket’ har nu bytts ut mot tangentbordet. Ella skriver affärsplan. – Tajmingen känns rätt, folk börjar hitta tillbaka till naturen…
.. på grund av pandemin.
Ella berättar hur hon har bra stöd genom Nyföretagarcentrum och en mentor och min följdfråga blir den självklara, ’vad är företagets erbjudande’?
Det blir många ord. Tydligt är att Ella bl a kommer att fokusera på just naturen och välmående. Hon nämner begrepp som outdoor, norrskensresor, det självklara fisket, coachning och personlig utveckling men även ett erbjudande med kvinnocirklar. Namnet på sitt företag tänker hon inte avslöja. Ännu.

Jag ställer därför några frågor om ’fritid’, ett ord som jag direkt inser inte riktigt går att särskilja i Ellas liv. ’Fri tid’ och arbete är snarare likt kommunicerande kärl.
– Jag skriver på en bok. Inom personlig utveckling.
Just det. Och så nämner Ella att hon även är ’sing a song writer’.
’Aha’!
I bisatsen berättar hon att just sång och musik är helande… och ännu ett verktyg att själv och andra mår bra! 

Kvinna sportfiskar från sin fiskebåt på stilla vatten en tidig morgon eller kväll. Klippstränder i bakgrunden.

Arkip 460 och en Honda

Samtalet med duracellkaninen har varit så intressant att jag nästan höll på glömma bort temat för vårt möte. Linder!
– Det är jättekul att på mitt vis vara en del av Linder!
Hon berättar hur mycket värde det ligger i att det är ett familjeföretag, ”namnet i sig vittnar om autencitet och kvalitet”.
Båten Ella har valt är en specialutrustad Arkip 460 med Hondamotor om 50 hästar. ’Sjövärdig och stryktålig’ – är begrepp Ella nämner, och inte minst:
– Jag kan enkelt hantera den själv, ta den på trailer och lägga i Västkusten eller någon insjö. Och den kan gå grunt!

*Fartygsbefäl klass VIII, framföra fartyg som har en längd om sex meter eller mer och en "bruttodräktighet" understigande 20" och tar ombord max tolv passagerare i inre fart.