Evelina Henriksen

En gång gick jag igenom isen

Okey, vi tar det från början. I vart fall nästan … Evelina är inte mest känd för pimpelfiske. Snarare är det vår, höst och sommar som gäller. Vilket i hennes värld stavas: gädda, lax och sedan gädda igen. Just hennes karriär som isbrytare var inte så allvarligt. Det var rätt grunt och mest förbannad blev Evelina över att hon inte kunde fortsätta tävlingen.

Kvinna står i sin sportfiskebåt och ser ut över vattnet en solid dag.

Att vårt samtal började handla om ’is’ är av den enkla anledningen att vi är inne i sena januari och det första hon berättar för mig är hur det snöar. ”Snöar, snöar och snöar”. Hon förtydligar med att hemorten, Gävle, är en ’snömagnet’. Som nybliven husägare ser hon därför märkligt nog fram mot eftermiddagens snöskottning. ”Det är träning det också …”

Olle Lidesjö

Undertecknad minns höstens äventyr och vår fotosafari i Eriksberg skärgård. Och vi hade en Olle som följebåtsförare. När Evelina nu berättar hur hennes resa från fiskeintresserad tjej till en av landets största fiskeprofiler är det just Olle hon nämner först.
”Han brann för att tjejer skulle intressera sig för fiske. Tjejer och ungdomar!” På den vägen blev det och Evelina inledde sitt samarbete med ABU där nämnda Olle var en legendarisk chef. Just ABU hade sedan länge en upparbetad relation med Linder Aluminiumbåtar, och för att korta historieskrivningen något så blev Evelina där och då, 2016, även med Linderbåt. Många faktorer som spelade in där Linder och Evelina delar värderingar, intressen och båtfilosofi.

Välj bland Linders fiskebåtar

Evelina Henriksen kör sin fiskebåt från Linder.

”En Linderbåt är för alla”

Just val av fiskebåt sätter Evelina ord på. Van som hon är att röra sig i sportfiskevärlden och delta i tävlingar har hon mött de flesta typer av ekipage. ”En del föredrar ’special-special-båtar’ från USA. Visst de är fina fiskeplattformar, men för mycket pengar och inte alls så hanterliga som jag önskar”. Hon fortsätter med att berätta hur hon utan större ansträngning trailar, sätter i och tar upp sin nuvarande fiskebåt 445 Catch helt på egen hand.
”För mig är en Linderbåt optimal, och det är båtar som vem som helst kan hantera och börja fiska med. Lättmanövrerade och inte minst – tåliga”.
Från och med 2021 tar Evelina ett steg upp när det gäller båtval, ”det blir en Arkip 460 – fullutrustad för fiske”. Hon förtydligar att även den båten hanterar hon själv lika enkelt som 445 Catch.

”Jag jobbar långa pass”

Rubriken till denna artikel sammanfattar Evelina. Men hur, och lite mer – vem är hon? Första frågan är besvarad, känd blev Evelina på grund av Olle’s engagemang.
Nästa fråga: – hur hinner du med att fiska så mycket?
Evelina berättar om hur som nyutexaminerad sjuksköterska hamnade på ambulansen. ”Det är rätt krävande, långa pass. 14 timmar nattpass och under dagtid 10 timmar. Det gör att jag rätt snabbt fyller mina 40 timmar”.
Så var det det där med träning. Jo, hon tränar. Mycket!
”Det blir 5 pass i veckan om ca 2 timmar. Och jo, sen springer jag en hel del. Och går…”
Okey, varför är fel fråga, men kanske – tävlar du?
Evelina berättar om någon ’Tough Viking’ samt några mindre tävlingar som kanske står för dörren. Men hon är tydlig med hur det är viktigt för henne att vara i form. ”Styrka, kondition och rörlighet. Det är ofta tunga lyft i inte så optimala situationer – jag vill kunna orka med mitt arbete”.

Det blir några ord om hennes fiskeutrustning, högt klassade spön för tyngre beten och multirullar, vilket här stavas ’Ambassadör’. Evelina har flera samarbeten, varumärken som känns igen i Linder sortiment, Garmin, Suzuki och till det Brenderup trailers och ABU.

Följ Evelina Henriksen på Instagram

Evelina Henriksen i svart täckjacka och solglasögon på sin båt, sportfiskar.

2021 och en Arkip 460

Vi avrundar vårt samtal. När dessa rader gått i tryck har Evelina hämtat sin nya fiskebåt. Den lär du kunna följa tillsammans med hennes fisketurer – och tävlingar. Året som gått var något mindre aktivt på grund av pandemin. ”Jag hoppas att vi snart är igenom detta”.