Peder Carlsson. Backyard Babies

Peder Carlsson. Backyard Babies

Jag ringer Peder på avtalad tid. Hinner säga hej innan samtalet bryts. Vi testar en annan teknik, en annan plattform – och det kom att bli ett samtal som varar över två och en halv timme. Vi inleder med egna, allmänna – och som vi båda tycker sanna reflexioner – över den digitala tidsålder vi lever i. Vi kommer båda fram till att allt inte är bra. Mycket var bättre förr. Inte minst musik. ”När vi startade bandet var det vi mot världen”. Just det att dom ville göra sin musik, inte massproducerad musik endast med försäljningssiffror som motiv. Det var, och är Backyard Babies.


Peder är mest känd som trummisen i just Backyard Babies.
Idag har han ett ryggskott från h-e. Något som jag inte märker mycket av under vårt samtal. Han är mer än självgående och snart har det förflutet en timme utan att undertecknad behövt ställa en enda fråga. Nu vet jag allt om Peder. Eller, såklart inte. Men mycket. Om hur bandet bildades redan 1989. Att de unga musikerna från Nässjö såg att enda möjligheten till framgång var att flytta till Stockholm. Som en konsekvens gjorde dom slut med sina flickvänner. Det blev gruppboende i en lägenhet och sedan rullade det på. Varje turné är en ’platta’ förklarar Peder. ”Man kör den ett varv, en större turné, och sedan är det in studion igen. Efter ett år eller två”.

Inte bara musiker

Vårt samtal böljar från ämne till ämne. Ämnen som Peder hela tiden håller samman med en röd tråd. Den tråden som är han – hans liv. Och hur tacksam han är för allt han fått uppleva och lära sig. ”Många lärdomar kanske jag skulle varit för utan, det var verkligen hela rocksoppan”. Peder berättat vidare hur han klarade det. Hanterade det väl. Men, allt är inte guld för en kreativ själ.


Peder hade ett annat stort intresse, foto och film. Bandet tog en paus runt 2010, det blev tid för det andra intresset. Han sålde in en ambitiös idé till ett stort kameraföretag. Dom köpte konceptet och Peder kom att jobba. Mycket. Alldeles för mycket. En dag slog utbrändheten till. ”Det var mycket mörkt”. Peder kände inte igen sig – den positiva själ han tidigare alltid varit fanns inte där längre. Han sökte och fick stöd genom vården. Frågan han ofta fick var vilka ’piller’ vill du ha. Peder är mer än tacksam idag att han valde bort medicinering och att han kom tillbaka med som Peder kallar det, ’apelsiner, kiwi och någon att prata med”. Som en del av den läkande processen kom Peder att arbeta med att renovera lägenheter. Han målade och målade och målade. En dag kom han ut i andra änden och började att
arbeta professionellt med foto och film. Igen!
”Jag fick ett uppdrag att fota Hamlet för Uppsala Stadsteater”.
Han forsätter med att berätta, sålde in en idé om att göra lanseringstrailers. Jobbade åt för dem under många år, krävande men väldigt roligt och en underbart kreativ miljö att få vara en del av. 

Musik och stunder på havet

Artist och som den kreativa själ Peder är blir många av de ord han delar filosofiska. Betraktelser ur livet. Om livet. ”Jag är tacksam att fått lära känna mig själv”. Den mörka perioden vill han inte vara utan idag. Peder pratar om ’livets ryggsäck’, den med lärdomar. I hans fall inte minst alla platser han har fått besöka och uppleva. När det var som mest hektiskt, 220 spelningar under ett år. Han missade mycket av sin dotters tre första år. Återigen ligger bandet och musiken i vila. Det betyder inte att Peder slutat att komponera. Tvärtom. Men studioinspelningar och turnéer var ett tag sedan. När Backyards  åter hade planerat in en större satsning, ja då kom pandemin. Peder återkommer ofta till sin oas, eller oaserna. För hans del är båten en form av terapi. Stilla stunder på havet. ”Jag kan ta båten ut i kustlandskapet och stänga av motorn. Jag är där helt själv och bara är”. Båten och den lilla gården i skärgården, Peders oaser. Det blir många ord. Som ofta när Peder berättar, blir det just en berättelse, nu om hur det kom sig att han och frugan köpte den. Och ja, bandet var inblandat, några hyrde där redan och en ägare som var lite originell. ”Han satt ofta i köket med öppet fönster – åt korv och drack snaps. Ibland ropade han på oss ’kom o ta en snaps’ ”.
De stilla stunderna på havet jämför Peder med musik. ”Jag lyssnar på musik och reser, jag ser bilder”. Han ger några målande exempel om vida ängar eller en gammal ek. Och så havet! 

Musik och stunder på havet
”Jag vill inte ha en annan båt, den är perfekt”

Nytt landskap för ’band’.


Ingen har väl missat att skivor inte säljer som förr. Intäkterna kommer från spelningar. Peder berättar att mycket har ändrats, ”det har gått inflation i band”. Han förklarar hur klubbar m fl arrangörer prutar. Och intäktsbortfallet i och med minskad skivförsäljning kompenseras inte via Spotify. ”När någon av våra låtar når fler miljoner strömningar så kan jag köpa en pizza och en öl för den ersättningen”.

Arkip 460 med en 50 HK Mercury
Undertecknad och Peder jobbar i samma bransch – film, foto och kommunikation. Det blir några ord om teknik, bildspråk och hur även dessa tider förändrats i och med teknikens stormsteg. Men det är en annan berättelse och jag flyttar vårt samtal till båten, till ’Arkipen’?
”Många som väljer en Linderbåt fiskar”. Peder berättar hur omgivningen är smått undrande, ’fiskar du inte’? ”Nej, jag bara upplever”. Peder berättar om båten, att storleken är perfekt för honom. Hur lätt den är att hantera, helt själv. ”Och jag behöver inte vara rädd för grund, det är bara att dra upp den på land”. Han och frugan besökte i somras en pytteliten ö, ”det var bara några klippor och enstaka träd”. Dom slog läger där över natten. Peder ser ännu en fördel med Linder, ”det är inhemsk produktion Ett familjeföretag i Småland”. Han avslutar med: ”Jag vill inte ha en annan båt, den är perfekt”.

Mer Lindernytt

Ella Micalsen
  • Båtliv
2023-03-01

Ella Micalsen

Ella Micalsen – Fiskeguide, coach och ’Duracell-kanin’
Magnus ’Arwet’ Arwenhed
  • Båtliv
2023-03-28

Magnus ’Arwet’ Arwenhed

Naturen är inte tyst – det är bara ett annat ljud